Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ξενάγηση στο CERN


Διάσπαση μποζονίου Higgs


Μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεναγηθούν στα άδυτα του CERN είχαν οι φοιτητές του «Θερινού Σχολείου 2012» του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», τις μέρες ακριβώς που τόση συζήτηση γίνεται για την πιθανή ανακάλυψη του «σωματιδίου του Θεού»  στο διάσημο Ερευνητικό Κέντρο της Γενεύης.

Η ξενάγηση έγινε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012, με διαδικτυακή σύνδεση μέσω skype, στο πλαίσιο μιας διάλεξης του Δρα Θεόδωρου Γέραλη - κύριου ερευνητή στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» – που ήταν αφιερωμένη στο πολυσυζητημένο πείραμα για τον εντοπισμό του μποζονίου του Higgs.

ΠΗΓΗ: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=488


Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

To μποζόνιο Higgs

Τετάρτη 04-07-2012 

 On 4 July, 2012, the ATLAS experiment presented a preview of its updated results on the search for the Higgs Boson. The results were shown at a seminar held jointly at CERN and via video link at ICHEP, the International Conference for High Energy Physics in Melbourne, Australia, where detailed analyses will be presented later this week. More information at www.atlas.ch

 

επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο CERN, στην Ελβετία.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο, σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου Χιγκς» ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.Η σημερινή ανακοίνωση στο αμφιθέατρο του CERN έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό, όσο ζω», δήλωσε συγκινημένος ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, που έδωσε το όνομά του στο επίμαχο σωματίδιο.

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη που περιμέναμε πολλά χρόνια και επιβραβεύει τη γιγαντιαία προσπάθεια διακοσίων χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στο πείραμα και η οποία ξεκίνησε το 1994. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πετύχαμε τον στόχο μας» δήλωσε ο Μανώλης Φλωράτος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εντοπιστεί περισσότερα χαρακτηριστικά του σωματιδίου.

Ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος των δύο ερευνητικών ομάδων του CERN δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».
Οι ερευνητές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε είναι το μποζόνιο του Χιγκς, αρκούμενοι να σχολιάσουν πως υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του μποζονίου που ανακαλύφθηκε και του αποκαλούμενου «σωματιδίου του Θεού».

«Ακόμη, πρέπει να περιμένουμε και να αφήσουμε τη λέξη "ανακάλυψη" σε εισαγωγικά. Δεν είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στον «Δημόκριτο», Θεόδωρος Γέραλης.

Το «σωματίδιο του Θεού» αποτελεί το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής, η οποία είναι η επικρατέστερη θεωρία για την εξήγηση του σύμπαντος.

  Η  Ελλάδα συμμετέχει στο πείραμα και συνεισφέρει 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου.
ΠΗΓΕΣ: 1) http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=149598&catid=7
2)http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_04/07/2012_450382
3)http://cdsweb.cern.ch/record/1459545