Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Να ένα όφελος από την σωματιδιακή φυσική

1.    Συγκλονιστική αποκάλυψη: Στο φως αρχαίο κείμενο Έλληνα γιατρού ( http://www.kathimerini.gr/)
<<Ένα ιατροφαρμακευτικό κείμενο του διάσημου Έλληνα γιατρού της αρχαιότητας Γαληνού αποκάλυψαν ερευνητές στις ΗΠΑ σε ένα παλίμψηστο χειρόγραφο, κρυμμένο κάτω από ένα επιφανειακό κείμενο με ψαλμούς και άρχισαν να το διαβάζουν…>>

2.  Επιστήμονες αποκάλυψαν κρυμμένο χειρόγραφο του αρχαίου Έλληνα γιατρού Γαληνού (http://www.iefimerida.gr/)
<<…Πρόκειται για το έργο του Γαληνού «Για τα μείγματα και τις δυνάμεις των απλών φαρμάκων», το οποίο μεταφράσθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. στα συριακά, μια γλώσσα που αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στα ελληνικά και στα αραβικά, βοηθώντας σημαντικά στη διάδοση των γνώσεων του Γαληνού στον ισλαμικό κόσμο…...)

3.  ΗΠΑ: Ερευνητές αποκάλυψαν κείμενο του Γαληνού σε παλίμψηστο (http://www.tovima.gr/)
<<….Η συριακή αυτή μετάφραση είναι η πιο πλήρης εκδοχή του έργου που έχει φθάσει ως τις μέρες μας, αλλά είχε καλυφθεί τον 11ο αιώνα από χριστιανικούς ψαλμούς, μια συνήθης πρακτική κατά το Μεσαίωνα. Αυτά τα κείμενα σε παπύρους ή περγαμηνές που έχουν επικαλυφθεί από  άλλα κείμενα λέγονται παλίμψηστα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Ούβε Μπέργκμαν, χρησιμοποίησαν την ακτινοβολία του συγχρότρου SSRL (Stanford Synchrotron Radiation Lightsource) του Εθνικού Επταχυντή SLAC του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, για να μελετήσουν το παλίμψηστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: