Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μεταλλικό υδρογόνο

Διαμαντένια μέγγενη μετατρέπει το υδρογόνο σε μέταλλο. 

Το επιστημονικό επίτευγμα  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science(26-1-2017).
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατάφεραν να δημιουργήσουν, για πρώτη φορά, μεταλλικό υδρογόνο, ένα υλικό με πάμπολλες εξωτικές ιδιότητες που θα χρησιμεύσει σε ποικίλες τεχνολογικές εφαρμογές, από την καθημερινή ζωή ως την εξερεύνηση του διαστήματος . 
Το υδρογόνο απαντάται στο Σύμπαν κυρίως σε αέρια μορφή, αλλά υπό ειδικές συνθήκες υψηλής πίεσης, μπορεί να μετατραπεί σε μέταλλο. Σε υγρή μορφή, απαντάται στους πλανήτες-γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο. 

Χάρη στην υπεραγωγιμότητα του, το πολύτιμο αυτό υλικό επιτρέπει τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς αντίσταση. Η επιτυχία των επιστημόνων αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση των θεμελιωδών ερωτημάτων για τη φύση της ύλης, ανοίγοντας τον δρόμο για επαναστατικές εφαρμογές, εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας, Ισαάκ Σιλβέρα, προβλέποντας επανάσταση στις τεχνολογίες αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας, τις μονάδες παραγωγής και την εξερεύνηση του διαστήματος. 

«Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να σχηματιστεί το μεταλλικό υδρογόνο. Η φυσική «επιστροφή του υλικού» σε μοριακό υδρογόνο, επιτρέπει αντίστοιχα κολοσσιαία απελευθέρωση ενέργειας , δημιουργώντας, πρακτικά, το πιο ισχυρό πυραυλικό καύσιμο στον κόσμο», υπογραμμίζει ο Σιλβέρα. 

Για να δημιουργήσουν μεταλλικό υδρογόνο, οι επιστήμονες άσκησαν τιτάνιες πιέσεις. Το 1935 που πρωτο έγινε  το πείραμα ήταν 25GPa. Τώρα οι πιέσεις έφθασαν στα 495GPa σε μία απειροελάχιστη ποσότητα υδρογόνου, με τη βοήθεια συνθετικών διαμαντιών. 
Άραγε φθάσαμε στο στόχο;
Αναμένουμε νέα.