Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΝΟΜΠΕΛ Φυσικής 2012

Η Σουηδική ακαδημία επιστημών απονέμει το φετινό βραβείο στη φυσική
 στον  68χρονο Γάλλο Sergre Haroch  και τον συνομήλικό του Αμερικανό David Wineland
Τους απονέμεται το φετινό Νομπέλ Φυσικής για το επιτυχές κυνήγι φωτονίων και ιόντων στο οποίο διέπρεψαν. Οι παγίδες που έστησαν οι δύο επιστήμονες θα άφηναν έκπληκτους ακόμη και τον Αϊνστάιν, τον Σρέντιγκερ και τον Μπορ.
Serge HarocheΟ Serge Haroche και η ομάδα του στο Παρίσι κατάφεραν να κατασκευάσουν τους πιο τέλειους ανακλαστικά καθρέφτες στον κόσμο που τους κρατούν σε μία απόσταση 3 cm μεταξύ τους, σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν ( -273 C). Στη συνέχεια μπορούν να στέλνουν κάποιους τεχνητούς σχηματισμούς που ονομάζονται Ατομα-Rydberg, κάτι σαν πιο ογκώδη τεχνητά άτομα , μέσα σε αυτή την παγίδα των φωτονίων και να τα περιμένουν στην έξοδο με τους κατάλληλους ανιχνευτές. Χάρη και στο φαινόμενο της σύμπλεξης μπορούν εξετάζοντας την κατάσταση των Ατόμων-Rydberg να αποφαίνονται αν υπήρχαν μέσα στην παγίδα τα τόσο ευαίσθητα  φωτόνια και σε τι κατάσταση βρίσκονταν, χωρίς όμως να τους αλλάξουν την κατάσταση.


David J. Winelandο David Wineland και η ομάδα του κατάφεραν να στείλουν θετικά ιόντα, δηλαδή άτομα που τους έχουν φύγει ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια, μέσα σε μια παγίδα δημιουργημένη από ηλεκτρικά πεδία. Με τη χρήση  ακτινών λέιζερ ήταν σε θέση, αφού δημιουργούσαν κενό, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και στέλνοντας με το λέιζερ τους κατάλληλους παλμούς, να καταφέρνουν να...ηρεμούν το παγιδευμένο στην περίτεχνη φάκα του ιόν, να μην κάνει πολλές κινήσεις ώστε να έχει έτσι τη χαμηλότερη δυνατή ενέργεια. Οταν ερχόταν εκεί που το ήθελαν, με τον κατάλληλο παλμό μπορούσαν να το φέρουν σε μια κατάσταση ασυνήθιστη για τον δικό μας κόσμο αλλά πολύ «φυσιο-λογική» για τον μικρόκοσμο, εκεί όπου συνυπάρχουν την ίδια στιγμή δύο διαφορετικές καταστάσεις ενέργειας, και να μελετούν τη συμπεριφορά του .
Η ικανότητα του ανθρώπου να επηρεάζει πλέον σε τέτοιο επίπεδο τόσο μικρά και μεμονωμένα σωματίδια μπορεί να δώσει ακόμη πιο καλούς μετρητές του χρόνου (10.000 πιο ακριβή από τα σημερινά ατομικά ρολόγια καισίου) βελτιώνοντας αφάνταστα συσκευές όπως αυτές του GPS, αλλά και να κάνει τους σημερινούς υπολογιστές μπροστά στους κβαντικούς να μοιάζουν με αριθμητήρια της Α' Δημοτικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: