Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η ένδεια της εκπαίδευσης

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης ας δούμε με μια διερευνητική ματιά τους αριθμούς. Στην περιφέρεια Αττικής για επτά θέσεις διευθυντών δήλωσαν 100 άτομα.
Η υπηρεσιακή ηλικία των υποψηφίων.
Από τα μόρια υπηρεσιακής κατάστασης φαίνεται ότι 12 άτομα (12%) έχουν από 15 έως 20 έτη υπηρεσίας, 31 άτομα (31%)έχουν από 20 έως 25 έτη υπηρεσίας και 57 άτομα (57%) έχουν πάνω από 25 έτη υπηρεσίας.
Η Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία
Κανένας δεν έχει μόρια από θέση του παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τρία άτομα (3%) έχουν μόρια από τη θέση σχολικού συμβούλου. Κανένας δεν έχει μόρια από τη θέση περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, 26 άτομα (26%) έχουν μόρια από θέση διευθυντή εκπαίδευσης ή προϊσταμένου γραφείου. Κανένας δεν έχει μόρια προϊσταμένου ΚΕΔΔΥ. Από τη θέση διευθυντή σχολείου 28 άτομα (28%) δεν έχουν μόρια ενώ 72 άτομα (72% )έχουν μόρια που προκύπτουν από 1 έως 8 έτη σε θέση διευθυντή/ριας. Τέσσερα άτομα (4%) έχουν μόρια από τη θέση διευθυντή εκπαιδευτικών θεμάτων ενώ 11 άτομα (11%) έχουν μόρια από θέση υποδιευθυντή σχολικής μονάδας. Κανένας δεν έχει μόρια από τη θέση του υπευθύνου σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μόλις 3 άτομα από θέση στο ΥΠΕΠΘ. Δύο άτομα έχουν μόρια από άλλη θέση του δημοσίου και οκτώ άτομα (8%) από διάφορα υπηρεσιακά συμβούλια.
Η Επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση
Σαράντα τρία άτομα (43%) είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ενώ δέκα εννέα άτομα (19%) είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Άγνωστο πόσα από αυτά σχετίζονται με θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης. Τα επτά από τα παραπάνω άτομα (7%) έχουν και μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο.
Είκοσι άτομα (20%) έχουν μόρια διδασκαλείου και δέκα άτομα (10%) έχουν μόρια από παιδαγωγική ακαδημία.
Πέντε άτομα (5%) έχουν πιστοποίηση σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών επιπέδου 2 , τριάντα δύο άτομα (32%) δεν έχουν καμία πιστοποίηση στις ΤΠΕ ενώ πιστοποίηση επιπέδου 1 έχουν 63 άτομα (63%).
Εβδομήντα δύο άτομα (72%) δεν έχουν καμιά πιστοποίηση σε ξένες γλώσσες, 22 άτομα (22%) έχουν πιστοποίηση μιας ξένης γλώσσας και 6 άτομα (6%) σε δύο ξένες γλώσσες.

Η Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
Ενώ ο νόμος προβλέπει 12 μονάδες που προκύπτουν από τις εκθέσεις δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τους εκπαιδευτικούς !!!!!!!
Σύμφωνα με τους τελικούς πίνακες υποψηφίων διευθυντών για την περιφέρεια Αττικής συμμετείχαν 90 εκπαιδευτικοί σε σύνολο (100). Οι τελικές βαθμολογίες κυμαίνονται από 15.06 μονάδες έως το 38.28 (το δυνατό εύρος είναι 0 έως 53)και με αναγωγή στην 20βαθμη κλίμακα από 5.6 έως 14.3

Συμπεράσματα
…………… Θα γίνουν τα ίδια πράγματα,
θα ξαναγίνουν πάλι-
η όμοιες στιγμές μας βρίσκουνε και μας αφήνουν.
…………………….
Αυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει
είναι τα χθεσινά τα βαρετά εκείνα………(Κ.Καβάφης Μονοτονία)

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη διευθυντών Β/θμιας εκπαίδευσης

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Απόγευμα ώρα 6η μετά μεσημβρίαν.
Σταθμός Νεραντζιώτισα. Ατμόσφαιρα ήρεμη, ουρανός καθαρός, ελαφρό αεράκι φυσούσε και δρόσιζε απαλά.
Κίνηση μικρή, ο δρόμος προς το υπουργείο έρημος. Διάβηκα την πύλη ελέγχου αφού έδωσα το όνομα μου και κατευθύνθηκα προς (1ος όροφος γραφείο 1006). Δυό τρία πρωτευουσιάνικα τσοπανόσκυλα ξαπλωμένα με υποδέχθηκαν στην είσοδο του ΥΠΔΒΜΘ.
Τυπικός έλεγχος από το φρουρό με τις σύγχρονες τεχνολογίες και αργά -αργά ανέβηκα στο χώρο αναμονής. Να και το πηγαδάκι των υποψηφίων διευθυντών. Τυπικές χειραψίες αλληλογνωριμία, σχόλεια, κ.α.(αυτά θα'πρεπε να καταγράφονται, εκεί φαίνεται το προφίλ του καθενός μας και όχι πίσω από τα τυπικά μετρήσιμα μόρια ή την τυπική συνέντευξη).
Μετά 2.5 και πλέον ώρες αναμονής ήρθε και η σειρά μου.
Μετά από μια τυπική παρουσίαση του συμβουλίου επιλογής μου από τον πρόεδρο του, διάλεξα ένα φάκελο από μια εξάδα, προτίμησα την μέση, τον άνοιξα έδωσα τα αντίγραφα στην επιτροπή και πήρα τον φάκελο μου και αποσύρθηκα στο δωματιάκι δίπλα για να μελετήσω σε 10 λεπτά περίπου το θέμα μου και να το παρουσιάσω.
Το θέμα αρκετά σοβαρό, αλλά δεν είναι τις αρμοδιότητας των διευθυντών εκπαίδευσης ή των σχολείων.
Στο μέτρο που με αφορά απάντησα τεκμηριωμένα και με πολύ άνεση, αφού είχα και σχετική προσωπική εμπειρία. Δέχθηκα δύο ερωτήσεις από την επιτροπή, παιδαγωγικού ενδιαφέροντος και μάλλον άσχετες από το θέμα, δεδομένου οτι οι διευθυντές δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα να κάνουν κάτι πάνω σ'αυτά που με ρώτησαν.
Με ευχαρίστησαν, μου ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι τους αποχαιρέτησα και ήρεμος επέστρεψα στα καθημάς.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων